Google Analytics bloggaajille – näillä 4 vinkillä parannat blogisi löydettävyyttä!

Blogipostaus on osa ASUSin The Next Level of Blogging –kampanjaa, jossa ASUS tuo bloggaajille parhaat työkalut kehittää blogistaan entistä parempi.

Google Analytics on yksi bloggaajan ykköstyökaluista tavoitteelliseen bloggaamiseen sekä oman blogin kehittämiseen. Ensikertalaiselle tai kokemattomammalle käyttäjälle Google Analytics voi kuitenkin vaikuttaa sekavalta ja sen tarjoamat luvut vaikeaselkoisilta. Lue alta neljä vinkkiä, joilla pääset alkuun Google Analyticsin lukuihin tutustumisessa.

1. Tutustu blogisi yleisöön

Blogisi kävijöiden ja kävijämäärien tunteminen on erityisen tärkeää blogin kehittämisen kannalta. Kävijätiedot kiinnostavat myös potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja voivatkin avata teitä blogiyhteistöiden pariin. Google Analyticsin Yleisö –sarakkeesta löydät tietoa blogisi lukijoiden iästä, sukupuolesta sekä sijainnista. Mahdollisia yhteistyökumppaneita kiinnostaa todennäköisesti lukijakuntasi laadun lisäksi myös, kuinka paljon blogillasi on lukijoita.

Sivupalkin Käyttäytyminen-osiosta näet blogisi lukijamäärät eriteltyinä. Google analytiikan parissa aloittelevat saattavat helposti sekoittaa yksilöidyt kävijät sekä sivunäytöt keskenään. Sivunäyttöihin lasketaan jokaisen vierailijan kaikki käynnit sivustolla. Yksilöidyt kävijät puolestaan sisältää vain kävijän ensimmäisen klikkauksen, ja tämä luku kertookin tarkemmin kuinka moni yksittäinen ihminen vierailee blogissasi päivässä, viikossa tai kuukaudessa. Näitä lukuja ja niiden kehitystä on hyvä seurata blogia kehittäessä.

2. Selvitä, mistä lukijasi löytävät blogiisi

Hankita -sarakkeen  kohdasta Viittaukset, löydät tietoa siitä, mitä kautta lukijasi ovat blogiisi löytäneet.  Jos blogisi suurin kävijävirran lähde on Google, on tämä hyvä merkki siitä, että blogisi nousee esiin Googlen hakutuloksissa. Useimmissa blogeissa suurimpia liikenteen lähteitä ovat sosiaalisen median kanavat, erityisesti Facebook. Google Analyticsin tarjoaman tiedon avulla sinun onkin mahdollista keskittyä jakamaan blogiasi niissä kanavissa, jotka toimivat blogisi kohdalla parhaiten.

3. Selvitä, mikä on blogisi suosituinta sisältöä

Käyttäytyminen -sarakkeen Kaikki sivut -kohdan alta löydät blogisi suosituimmat postaukset. Tarkastele tätä sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä nähdäksesi, mikä sisältö on kiinnostanut lukijoitasi eniten.

Nosta suosituimpia postauksiasi mahdollisuuksien mukaan blogisi sivupalkissa sekä uusissa postauksissa. Tämä ohjaa lukijoitasi vanhoihin postauksiisi  ja parantaa koko blogin sijoittumista hakukonehauissa. Suosituimman sisällön seuraaminen on myös hyvä työkalu, jos haluat kehittää tai tarkentaa blogisi aihealueita. Sen avulla voit saada vinkkiä siitä, minkälaisesta sisällöstä lukijasi ovat aidosti kiinnostuneita.

4. Pyri alhaiseen poistumisprosenttiin

Välitön poistumisprosentti löytyy Google Analyticsista Yleisö -sarakkeen kohdasta Yleiskatsaus ja kertoo, kuinka moni blogisi vierailijoista on klikannut heti pois blogistasi vierailematta millään blogisi toisella sivulla, esim. toisessa postauksessa. Välitön poistuja lukeekin siis blogistasi esimerkiksi vain yhden postauksen ja poistuu tämän jälkeen.

Google Analytics ei myöskään laske istunnon kestoa tällaiselle välittömälle poistujalle. Blogeihin päädytään yleensä sosiaalisen median kanavien tai hakukoneiden kautta juuri tiettyyn postaukseen, joten blogeissa on usein varsin korkeat poistumisprosentit. 70-80 % on jo hyvä lukema, mutta erinomaista olisi saada blogisi poistumisprosentti alle 70%:n.

Lukijoiden vierailun kesto blogissasi voi pidentyä, jos he löytävät blogistasi muuta aiheeseen liittyvää kiinnostavaa sisältöä. Voitkin pidentää lukijoittesi vierailuaikaa esimerkiksi linkittämällä postauksen loppuun muita aihetta käsitteleviä postauksia, sekä huolehtimalla siitä, että blogisi ulkoasu on mahdollisimman helppolukuinen ja miellyttävä.

 

 

Teksti: Laura Siltala
Lähteet: Veera R. The Queen of Content, Blogtyrant

 

 


HALUATKO SAADA UUSIMMAT VINKIT SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI? TILAA UUTISKIRJEEMME ALTA!

Kommentoi