VLOGGAAMISEN ABC

Blogipostaus on osa ASUSin The Next Level of Blogging –kampanjaa, jossa ASUS antaa bloggaajille parhaat työkalut kehittää blogeistaan entistä parempia.

Oletko harkinnut vloggaamista, mutta et tiedä mistä aloittaa? ASUS järjesti marraskuussa yhteistyössä Microsoftin kanssa vloggaamiseen keskittyvän workshopin osana The Next Level of Blogging with ASUS –kampanjaa. Lue vloggaaja Valtteri Sandbergin vinkit alta ja sukella vloggaamisen maailmaan!

” Vloggaaja Valtteri Sandberg tuli viimeisimmässä workshopissa heittämään meille omat vinkit ja niksit vloggaamiseen. Tää workshop oli musta näistä kaikista jo koetuista mielenkiintoisin!” – Sara Ollila

MIKSI ALOITTAA VLOGGAAMINEN?

Arvokas lisä blogin rinnalle. Blogin kautta saat videoillesi valmiin katsojakunnan, kun taas nollasta vloggaamisen aloittaessa voi olla hankala saada seuraajia. Yhä useampi on siirtynyt videoiden pariin, joten taistelu seuraajista on kovaa.

Videot ovat hyvä väylä näkyvyyteen. Videon löytää YouTubesta helposti, sillä palvelu suosittelee katseluhistoriaasi perustuen videoita, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua.

Koska haluat vlogata! Tubettamista ei pidä aloittaa vääristä syistä, kuten rahan tai kuuluisuuden takia, sillä suuren seuraajamäärän saavuttaminen vaatii paljon työtä – aivan kuten aktiivinen bloggaaminenkin.

Kuka tahansa voi vlogata. Vaikka valtaosa tubettajista on nuoria, myös vanhempana voi aloittaa vloggaamisen. 40-50-vuotiaat eivät katso vlogeja vielä juurikaan, sillä tälle kohderyhmälle suunnattua sisältöä ei myöskään ole olemassa kovinkaan paljon. Rohkeasti siis yrittämään – ”markkinarako” löytyy!

MITEN ALOITTAA VLOGGAAMINEN?

Luo kanava videopalveluun. YouTube on hyvä, helppo ja kätevä palvelu. Videosuosittelujen kautta saa helposti myös seuraajia. Lisäksi YouTube tarjoaa työkaluja videoiden tekemiseen ja sisällön upottaminen esimerkiksi blogiin sekä sen jakaminen onnistuu helposti. YouTubessa on valmis yleisö sekä näppärä YouTube Help, josta löydät paljon tietoa ja apua palvelun käyttämiseen.

Mieti kanavalle hyvä nimi. Esimerkiksi oma nimi toimii hyvin, kun kyse on laajemman aihepiirin kanavasta, sillä se auttaa luomaan ja vahvistamaan omaa henkilöbrändiä. Tarkemman aihepiirin kanavissa myös muunlaiset nimet toimivat; esimerkiksi askartelukanavan nimenä Sakset ja paperi kuvaa hyvin kanavan sisältöä ja on siksi helposti muistettava.

Huolehdi kanavan yleisilmeestä. Grafiikat, kuten kuvake, banneri ja kansikuvat kannattaa heti alusta asti huolitella, sillä esimerkiksi persoonallinen kansikuva erottuu videosuosituksissa edukseen. YouTuben valmiiksi ehdottamat kansikuvat uppoavat helposti massaan, eivätkä ne houkuttele klikkaamaan videota auki. Esimerkiksi naaGin yleisilme on vaaleanpuna-sininen, jolloin se erottuu selkeästi ja toistaa samaa yleisilmettä videosta toiseen. Huolehdi myös, että kanava näyttää hyvältä mobiilissakin, sillä suurin osa katsoo videoita älypuhelimella tai tabletilla.

MITÄ TARVITSEN VLOGGAAMISEEN?

Vloggaamisen voi aloittaa vaikka älypuhelimella, mutta mikäli haluat startata ammattimaisesti, kannattaa hankkia seuraavat välineet:

  • Vloggaamiseen sopiva tietokone, kuten ASUS ZenBook 3
  • Pilvipalvelu, jossa on paljon tilaa videotiedostoille, kuten Microsoftin OneDrive
  • Järjestelmäkamera
  • Digikamera
  • Älypuhelin, jossa on hyvä kamera
  • Pari kuvausvaloa
  • Editointiohjelma
  • Mikrofoni
  • Taustakangas tai muu taustadroppi; tämä voi myös olla siisti ja kivasti sisustettu huone

Tubettaja Valtteri Sandberg kertoo, että kuvausvaloja voi olla muutamakin, sillä yhdellä valolla taustalle syntyy inhottavat varjot. Myös keltainen ja pimeä valo saa kenet tahansa näyttämään huonolta videolla. Taustaan on muutenkin hyvä kiinnittää huomiota videoilla – esimerkiksi kankaat riittävät hyvin taustaksi. Harkituilla seikoilla saa paljon aikaiseksi, kiinnitä siis huomiota visuaalisuuteen!

Myös äänenlaadulla on suuri merkitys videoissa. Katsoja saattaa pahimmassa tapauksessa lopettaa videon katsomisen kesken, mikäli äänenlaatu on huono. Panosta siis hyvään mikrofoniin!

Vloggaamisoppaan seuraavassa osassa jaamme vinkkejä videoiden kuvaamiseen, julkaisemiseen sekä niillä tienaamiseen. Pysy siis kuulolla!

 

Kuvat: Marianne Sendenali, Koti kaupungin laidalla ja Sara Ollila Teksti: Jonna Järvelä


HALUATKO SAADA UUSIMMAT VINKIT SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI? TILAA UUTISKIRJEEMME ALTA!

Kommentoi