VLOGGAAMISEN 7 SÄÄNTÖÄ – KÄYTÄNNÖN VINKIT VIDEOIDEN KUVAAMISEEN

 Blogipostaus on osa ASUSin The Next Level of Blogging –kampanjaa, jossa ASUS antaa bloggaajille parhaat työkalut kehittää blogeistaan entistä parempia.

Vloggaaminen on alati kasvava trendi, mutta ensimmäistä kertaa kameran eteen astuminen voi tuntua monelle haastavalta. ASUS järjesti marraskuussa yhteistyössä Microsoftin kanssa vloggaamiseen keskittyvän workshopin osana The Next Level of Blogging with ASUS –kampanjaa. Workshopissa bloggaajia ohjasi videoiden maailmaan suosittu vloggaaja ja somepersoona Valtteri Sandberg. Nappaa alta Valtterin parhaat käytännön vinkit vlogin kuvaamiseen!

MITEN SYNTYY LOISTAVA VIDEO?

Harjoitus tekee mestarin! Voit aluksi kuvata vaikka lyhyen videopätkän vain itsellesi, jota editoida harjoitukseksi. Netti on pullollaan ilmaisia oppaita ja ohjetutorialeja videoiden editointiin, joten perehdy näihin ja kouluta itseäsi!

Halutessasi voit käsikirjoittaa videosi ennen kuvaamista: osa vloggaajista tekee tarkan käsikirjoituksen, osa taas vetää kokonaan lonkalta. Käsikirjoitus auttaa kuitenkin pitämään kokonaisuuden kasassa. Jotkut jopa harjoittelevat videon läpivetoa ennen kuvaamista.

Varaa videoiden tekemiseen aikaa!  Laadukkaan jäljen takaamiseksi, videon editoinnille on hyvä varata aikaa noin 3-4 tuntia. Erityisesti vloggaamisen alkuvaiheessa videoiden tekeminen voi viedä paljonkin aikaa. Valtteri kertoo, että hänellä meni vloggaamisen alkuvaiheessa 16 minuutin videon tekemiseen jopa 12 tuntia!

Materiaalin tiivistäminen: mieti aina, onko kaikki kuvattu materiaali tarpeellista. Videon leikkaaminen on parempi ja katsoja-ystävällisempi keino pitää video lyhyenä, kuin sen nopeuttaminen. Leikkaukset kannattaakin pitää tiheinä, jotta video sujuu sutjakkaasti eteenpäin. Jätä siis turhat huokailut ja mietintäpaussit pois videolta!

Erityisesti tutorialin-omaiset videot olisi hyvä pitää lyhyinä, eli jokaista prosessivaihetta ei kannata jättää valmiiseen videoon täysimittaisena. My day -tyyliset videot ovat poikkeus ja voivat olla pidempiä, sillä katsojat usein toivovat tämän tyylisten videoiden olevan suhteellisen pitkiä. Valtterin nyrkkisääntönä on, että videot kannattaa pitää sen pituisina, mitä itse jaksaisi katsoa.

Videon 10 ensimmäisen sekunnin aikana tulee vakuuttaa katsoja siitä, että hänen kannattaa katsoa pidemmälle. Huolehdi siis, että videosi alku on mukaansatempaava!

Efektit: zoomaukset, hidastukset, nopeutukset ja äänitehosteet voi olla hauskoja tehokeinoja. Pienillä jutuilla voit tuoda paljon lisää monipuolisuutta videoihisi, jotka voivat vaikuttaa siihen, että katsojat katsovat videosi loppuun ja palaavat jatkossakin videoittesi ääreen.

Värisäädöt: käyttämällä samanlaista sävymaailmaa kaikissa videoissasi, voit luoda oman tunnistettavan tyylisi.

Musiikki tekee videosta miellyttävän katsoa, mutta tekijänoikeuksien kanssa tulee olla tarkkana. YouTube tarjoaa musiikkia, jota voi veloituksetta käyttää videoilla.

Vloggaajalle tärkeät työkalut. Kaukolaukaisin on erityisen tarpeellinen vloggaajalle, joka kuvaa yksin kotona. Muistikortin on hyvä olla tarpeeksi tilava (esim. 65 GB), jotta tallennustila ei lopu  kesken videon kuvauksen. Ulkoinen kovalevy tai esimerkiksi Microsoftin tarjoama OneDrive-pilvipalvelu tulee vloggaajalle tarpeeseen, koska videot vievät paljon tilaa tietokoneelta. Kuvausvaloja kannattaa hankkia kaksi, sillä yhdestä lampusta syntyy ikävät varjot taustalle. Pimeässä tai kellertävässä valossa kuvatut videot eivät imartele ketään!

MITEN VLOGGAAMISELLA VOI TIENATA?

Google AdSense -tulot. Halutessasi voit laittaa nämä päälle YouTubeen lataamillesi videoille. Esimerkiksi  miljoonalla videonäytöllä tienaa AdSense -tuloja noin 1000 $ (900€). YouTubessa mainoksiin ei myöskään kiinnitetä yhtä paljon huomioita kuin blogeissa, jolloin ne eivät häiritse seuraajiasi yhtä paljon.

Sisältöyhteistöistä ollaan tietoisia. Sisältöyhteistyöt ovat loistava tapa tienata vloggaamisella, mutta kaikkien julkaisemiesi videoiden ei tulisi olla yhteistöitä. Seuraajasi huomaavat tämän ja voivat ärsyyntyä liiallisesta kaupallisesta yhteistyöstä – aivan kuten blogeissakin. Yhteistyövideot saavat usein kuitenkin enemmän kritiikkiä, kuin perinteisemmät blogiyhteistyöt. Niiden toteutus kannattaakin miettiä tarkoin: vaikka video onkin yhteistyössä tehty, sen ei tulisi olla liian mainosmainen! Ylistysteksti blogissa ei särähdä korvaan yhtä pahasti kuin videolla sanottuna, sillä videolla ääneen puhuttuna tästä syntyy helposti Mainos-TV:n tunnelma, jota katsojasi vierastavat.

Tunnet itse omat seuraajasi paremmin kuin yksikään yhteistyötaho. Jos yhteistyökumppanisi ehdottaa videolle tarkkaa toteutusta, joka mielestäsi ei toimi seuraajillesi, kannattaa rohkeasti ehdottaa toisenlaista toteutusta. Tunnet itse oman yleisösi!

Aitous! On todella tärkeää, että video on aito ja vloggaajan itsensä näköinen.

VLOGGAAMISEN KULTAISET SÄÄNNÖT

Entä mitä sitten, kun video on valmis julkaistavaksi? Muista nämä Valtterin vloggaamisen kultaiset säännöt, jotta videosi saa mahdollisimman paljon katsojia:

1.) Nimeä videosi ISOIN KIRJAIMIN. Näin se erottuu selkeimmiten videosuosituksista. Videon otsikossa on hyvä myös käyttää omaa kanavanimeä mukana, jolloin se on helpommin löydettävissä.

2.) Tee videolle huomiota herättävä kansikuva, joka kertoo videon sisällöstä. Myös kansikuvien yleisilmeen yhtenäistäminen toimii hyvin YouTubessa, ja tekee videoistasi tunnistettavamman.

3.) ”Klikkiotsikoiden” käyttö YouTubessa on sallittua – ja kannattavaa!

4.) Muista yhteisöllisyys – yhteisvideot toimivat hyvin ja näistä pidetään seuraajien keskuudessa – etenkin jos sinun ja kanssavloggaajasi yleisö on samantapainen. Näin myös teidän molempien kanavat löytävät kivasti uusia seuraajia!

5.) Kommentoi aktiivisesti myös muiden videoihin; tätä kautta uudet seuraajat voi löytää kanavasi. Kommentin ei tarvitse eikä ehkä myöskään kannata olla ”mainosmainen”, vaan yksinkertaiset, videoon liittyvät kommentit toimivat myös hyvin.

6.) Säännöllisyys on erittäin tärkeää YouTubessa; julkaise vähintään yksi video viikossa.

7.) Ole aito oma itsesi! Älä koita matkia muita tubettajia, vaan tuo rohkeasti esiin oma persoonallinen tyylisi tehdä videoita.

 

Kiinnostuitko vloggaamisesta? Lue lisää Valtterin vinkkejä miten ja miksi aloittaa vloggaaminen täältä!

 

Kuvat: Koti kaupungin laidalla ja Sara Ollila Teksti: Laura Siltala

 


HALUATKO SAADA UUSIMMAT VINKIT SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI? TILAA UUTISKIRJEEMME ALTA!

Kommentoi